Jahn Ekenæs (1847-1920) | Åsgårdstrand Jahn Ekenæs (1847-1920) – Åsgårdstrand
annonse

Åsgårdstrand

Oslofjordens perle

Jahn Ekenæs (1847-1920)

Som mange andre kunstnere som arbeidet i det 19. århundres malerstil godt inn i det 20. århundre, ble han ansett som konservativ og gammeldags, og sakte, men sikkert ble maleriene hans glemt. Nasjonalgalleriet presenterte en stor utstilling med tittelen ‘The Munich Exhibition’ i 2002, og dette ble hans mulighet til å komme fram i lyset igjen.

Jahn Ekenæs ble født på gården Ekenæs i Hof. Etter å ha studert hos J.F. Eckersberg i Christiania (Oslo), ble han en av mange norske kunstnere som dro til Kunstakademiet i München i begynnelsen av 1870-tallet. I motsetning til sine medstudenter, som søkte nye beitemarker, ble han boende i München til 1894, da han kom hjem igjen og tok opphold i Åsgårdstrand.

Hans viktigste motiver var idylliske skildringer av folkeliv og sjangerscener av bønder og fiskere. Hans repertoar omfattet også historiske malerier, stilleben malerier og følsomme portretter. Lenge var arbeidene hans populære blant det brede kunstpublikum både i Tyskland og Norge. I denne perioden ble hans arbeider kjøpt av kunstmuseer i USA, Australia og Sverige, i tillegg til en rekke norske kunstinstitusjoner.

Les mer i Broen 2007…