Fredag den 13ende…!!! | Åsgårdstrand Fredag den 13ende…!!! – Åsgårdstrand
annonse

Åsgårdstrand

Oslofjordens perle

13. september, 2013 av Lisbeth

Fredag den 13ende…!!!

Siden middelalderen har fredag vært en dag full av truende uhell. For eksempel torde ikke sjømenn og handelsfolk å legge ut på lange reiser om fredagen. Det skyldes angivelig at Jesus døde på korset på en fredag.

I mange kulturer blir tallet 12 sett på som et komplett tall. Derfor har året 12 måneder, himmelen 12 stjernetegn, grekerne 12 olympiske guder, og Jesus ble fulgt av 12 disipler. Neste tall – 13 – bryter og ødelegger ordenen.

Men det var først for 140 år siden at fredag den 13. ble utpekt som en spesielt redselsfull dag. I en biografi om den italienske komponisten Gioacchino Rossini (1792- 1868) nevner forfatteren at Rossini i likhet med mange andre italienere fryktet denne dagen. Ingen vet hvor lenge myten hadde eksistert før det, men myten har siden spredt seg gjennom bøker og filmer, som skrekkfilmen Fredag den 13.

fredag13_2

Legg igjen en kommentar