Fotoutstilling i Kiøsterud gården – åpning 8. juni | Åsgårdstrand Fotoutstilling i Kiøsterud gården – åpning 8. juni – Åsgårdstrand
annonse

Åsgårdstrand

Oslofjordens perle

7. juni, 2013 av Lisbeth

Fotoutstilling i Kiøsterud gården – åpning 8. juni

Aasgaardstrand og omegn historielag har fotoutstilling om Edvard Munch.

Sted: Kiøsterud gården

Benytt også muligheten til å se Kiøsterud gården innenfra. Det blir nå åpnet for publikum, noe den ikke tidligere har vært!
En fotografisk vandring i Munchs Åsgårdstrand

Somrene 1889 – 1891 leide familien Munch Thorines hus, i dag Edvard Munchs gate 33. Munch skrev til sin tante: «Jeg har ikke kunnet finne et slikt sted som vi snakket om, men jeg har derimot leid et hus, et svært hyggelig hus like ved sjøen et stykke fra selve Åsgårdstrand med have og for seg selv. Det er et forferdelig hyggelig og vakkert sted, det er den deiligste luft her nede.»

Åsgårdstrand ble forløsende for Edvard Munch (1863 – 1944) som kunstner. Her fant han gjennom flere tiår inspirasjon, sjelero og vennskap. Perioden Munch var mest knyttet til Åsgårdstrand strekker seg fra 1889 til 1905, men med kortere og lengre opphold også etter dette. Som kunstneren selv sier: «Her har jeg malt i mer enn 30 år, mine beste bilder…»
Av alle de steder Edvard Munch har bodd og virket er det kanskje i Åsgård-strand han har etterlatt seg flest tydelige spor. Disse sporene er del av en lokal, regional, nasjonal og internasjonal kunsthistorie. Her står hans eneste bevarte hjem, her lar landskapet seg ennå gjenkjenne ut fra Munchs kunst, og her er de mange historiene om Munch og menneskene han sto nær stadig levende.

«Det var sommeren 1889 at Munch første gang slo seg ned i Åsgårdstrand, den lille flekken i Norges land som på mange måter skulle få så stor betydning for ham. Vi kan på et vis si at med Åsgårdstrand går landskapet inn som et levende ledd i hans kunst. Og med det sommeren og solen. Fargen hans får større fylde, og de skiftende lysvirkninger bestemmer maleriets stemning i høyere grad enn før.»

Pola Gauguin

Kiøsterudgården

Kiøsterudgården

 

Legg igjen en kommentar