Åsgårdstrand i verdens fokus | Åsgårdstrand Åsgårdstrand i verdens fokus – Åsgårdstrand
annonse

Åsgårdstrand

Oslofjordens perle

30. april, 2012 av Lisbeth

Åsgårdstrand i verdens fokus

Ikke bare “Skrik” er til salgs hos Sotheby´s, men også et bilde Munch malte i Åsgårdstrand i 1902. “Klestørk” viser fru Bjørnsen, som drev vaskeri i det nåværende Edvard Munchs gate 9, idet hun henger opp tøy til tørk i hagen.

Prisestimatet på “Klestørk” er beskjedne 2 000 000 – 3 000 000 $, så kanskje maleriet havner i Åsgårdstrand til slutt.
Salgsdagen er satt til 2. mai, så kanskje litt sent med å dra i gang et spleiselag.

 

KLESTØRK  I  ÅSGÅRDSTRAND  (CLOTHES  ON  A  LINE  IN  ÅSGÅRDSTRAND)
Signert  E.  Munch  og datert  02  nede til høyre.
Olje på lerret.
67.5  by  72.5  cm
Malt  i  1902.

For de som kjenner historien om Åsgårdstrand fra den gangen Edvard ruslet rundt i byens gater, med sitt staffeli, vet at fru Bjørnsen het Mathilde.
Ser ut av Aasgaardstrandia, nygårds grunn at skomaker Karl Bjørnsen og hans kone Mathilde overtok skjøte på dette huset i 1905, og deres datter Konstanse Bjørnsen fikk skjøte fra skifteretten i 1920. Huset hvor hun bodde og drev vaskeriet videre, er blitt kalt Konstanse gården helt opp til våre dager. På veggen sto det et skilt “Vask og Stryk”.
Folketellingen i 1900 forteller at Karl Bjørnsen med kone Mathilde, og barna Karl 14 år, Olaf 12 år og Konstanse Marie 9 år bodde i huset allerede da. Så i 1902, når Edvard Munch sto oppe i Nygårdsgaden og malte, var det fru Mathilde Bjørnsen vi ser.

Legg igjen en kommentar